Az államtitkár kifejtette: a stabil költségvetési gazdálkodás érdemi, az Európai Unió átlagát meghaladó növekedéssel párosul, a foglalkoztatottak száma növekszik, a reálbérek is számottevően emelkednek, a folyó fizetési mérleg pedig nagyon jelentős többletben van.

Az államtitkár szerint a GDP-arányos hiány 2 százalék alatt is lehet az idén. Úgy vélekedett, azt követően, hogy a Standard & Poor's (S&P) - amely a három nagy hitelminősítő közül a legkritikusabb volt Magyarországgal szemben - egyből kategóriát váltott, a Moody's is minden bizonnyal a befektetésre ajánlott kategóriába fogja sorolni a magyar államadósságot.

Kitért arra is, hogy a pénteki felminősítés hatására a hosszabb futamidejű állampapírok hozama 8-10-15 bázisponttal csökkent, ami azt jelenti, hogy a magyar államadósság finanszírozása a jövőben olcsóbb lesz. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a pénzügyi befektetők már hosszú ideje olyan országként tekintettek Magyarországra, amelynek érdemes hitelt adni, stabilan teljesíteni tudja pénzügyi kötelezettségeit. Ezért a magyar állampapírok hozamszintje a 10 évnél rövidebb lejáratoknál alacsonyabb volt, mint az egyébként több kategóriával jobbnak minősített lengyel állampapíroké.

Az MNB által a három hónapos betétekre meghirdetett 900 milliárd forintos limittel kapcsolatban elmondta, az, hogy a jegybank korlátot szabott a kereskedelmi bankok által a jegybanknál elhelyezhető forrásokra, serkentheti a növekedést, és további keresletet eredményez az állampapírok iránt, így segít az adósság olcsó finanszírozásában.

(Forrás:kereskedelmiszektor.hu;mti.hu/Forrás:origo.hu)