Az árak alakulását befolyásolták a koronavírus-járvány következtében megváltozott gazdasági folyamatok, amelyek hatása a pénz- és árupiacokon (többek között a forint árfolyamváltozásában, illetve a nyers- és alapanyagok világpiaci árában) is érezhető volt, fűzte hozzá a jelentés.

A forint egy év alatt, áprilisra az euróval szemben 10,94 százalékkal (35,13 forinttal) a dollárral szemben 14,84 százalékkal (42,39 forinttal) leértékelődött
Exportban a csaknem 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 7,6 százalékkal nőttek az árak, a járműipar exportárai 10,1 százalékkal, az élelmiszereké 11,1 százalékkal nőttek forintban.
Belföldön a 63 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar árai alig változtak (0,1 százalékkal csökkentek), a 32 százalékos súlyú energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) árai 2,8 százalékkal estek vissza. A járműipar termelői árai azonban 9,2 százalékkal emelkedtek, az élelmiszeripar termelői árai 7,6 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly áprilisban.

(Forrás:kereskedelmiszektor.hu, mti/Fotó:mti, pixabay)